Fillers
De term fillers wordt gebruikt voor producten die men gebruikt om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan. Naarmate men ouder wordt nemen de weefsels in het gezicht af. Zowel vetweefsel, spierweefsel en ook botweefsel "krimpt". Dit kan men deels compenseren door het volume terug te brengen in het gezicht. 

Daarnaast worden deze fillers ook gebruikt om al op jongere leeftijd gezichtsstructuren te benadrukken. Zoals kaaklijn, kin, jukbeenderen en lippen. In Nederland zijn alleen niet-permanente fillers toegestaan.

Toepassingen
Hyaluronzuur is de meest gebruikte niet-permanente filler.  Dit wordt gebruikt om meer volume te maken in het gezicht. Daarnaast trekt hyaluronzuur vocht aan waardoor er meer volume ontstaat. Sommige locaties wil je meer vocht dan andere locaties (in de lippen wil je vocht, in de traangoot juist niet bijvoorbeeld). Wanneer je hyaluronzuur in de huid spuit voor bijvoorbeeld fijne lijntjes dan wil je een dunne filler. Voor een duidelijkere kaaklijn wil je juist een harde filler. Daarom zijn er verschillende diktes van fillers. Ook verschilt het per merk.

Verwachtingen
De toediening gebeurt via een spuit met naald of canule. Het resultaat is direct zichtbaar al is het direct na de behandeling vaak wat gezwollen. Die zwelling neemt na een aantal dagen af waarna het uiteindelijke resultaat iets afneemt. Gedurende de weken erna neemt het hyaluron ook een beetje vocht op wat vaak een wat gladder effect geeft. Hyaluronzuurfillers werken tussen de 4 en 18 maanden afhankelijk van merk en behandeling. 


Behandelingen met fillers:
- Lippen
- Neuslippenplooi
- Marionetlijnen/Mondhoeken
- Jukbeenderen
- Wangen
- Kaaklijn
- Kin
- Traangootjes/Wallen
- Rokerslijntjes
- Neus
- Handen